fbpx

Op uitnodiging van Erik van Dam (De Kaasfabriek) kwam ik naar de mede door hen (en Fromagerie Europa) georganiseerde Eindejaarsbeurs. Ondanks ik geen Food-Winkel heb, vind ik het erg leuk om Food-Noviteiten te spotten. Maar ik vind het vooral heerlijk om in gesprek raken met gepassioneerde Food-ondernemers en mijn ervaringen in de Food-Retail te delen.

Samen met BROODENZO (de winkel van mijn ouders) kregen we een warm ontvangst met een kopje koffie/thee en een lekkere speculaaskoek om in een warme stemming te komen.
Leon, de vaste vertegenwoordiger van BROODENZO had ons al snel in de gaten en begeleide ons gedurende de hele avond langs alle standjes. Zo fijn dat iemand je helpt om beslissingen makkelijker te maken! We voelden ons ware VIP’s.

Terwijl ik van deze VIPtreatment aan het genieten was kreeg ik een flash back naar een ervaring die ik laatst had bij H&M. Een mooi voorbeeld waarvan ik denk dat wanneer we vaker onze klanten zo in de watten kunnen leggen, de omzetten evenredig zullen stijgen…

 

Style Advisor
Bij H&M kun je tegenwoordig een persoonlijke shopper ‘lenen’. Ik zeg lenen, omdat je niets voor deze service hoeft te betalen. Je moet even van te voren bellen naar een aangegeven nummer, zodat er een afspraak gemaakt kan worden met de Style Advisor.

Deze Style Advisor neemt dan een dagdeel de tijd om geheel naar jouw wensen en alleen voor jou, complete kledingsets uit te zoeken. Aanvullend advies wordt ook geboden, zoals bijv. hoe je kenmerken waar je niet zo blij mee bent kunt verbloemen e.d.

Je voelt je een echte VIP, omdat er een hoekje in de winkel speciaal voor jou is gecreëerd, met koffie, thee en zoet, zodat je je helemaal ‘thuis’ voelt. Nadat je je gepaste sets zorgvuldig met je Advisor hebt nagelopen en je beslissing hebt gemaakt, krijg je zelfs bij de kassa voorrang! Zo’n shopervaring stel je toch alleen voor bij beroemdheden?

 

Terug naar de Najaarsbeurs… 😉
Ik voelde me dus ook op deze beurs een echte VIP! Helemaal toen verteld werd dat er speciaal voor BROODENZO een leuk partij’tje achter de schermen geselecteerd was, waar zij wel een sneak preview van konden krijgen…

Glimlach werd een big smile!

We gingen al met een glimlach op ons gezicht richting de uitgang. En als kersje op de taart kregen we ook een cadeautje mee naar huis. In de auto maakten we ongeduldig het cadeautje open, en wat bleek; het was een boek dat op mn verlanglijstje stond!

Ken je klant
Wat hebben 2 totaal verschillende bedrijven als H&M en de Eindejaarsbeurs nu met elkaar gemeen?
-Ik liep bij beiden blij de deur uit
-Ik deel beide ervaringen aan mijn vrienden en op social media, omdat het me een gelukkig gevoel geeft dat ik wil uiten en mijn vrienden ook gun.

Hoe maak jij klanten blij in jouw winkel?
Deze algemene stappen voer je waarschijnlijk al uit in je winkel, maar let er de komende week eens extra op: (zodra je nog bewuster met je klant bezig bent, zal ze zich nog meer gewaardeerd voelen, waardoor de winkelervaring nog prettiger wordt.)

  • Luister naar je klant, begrijp haar en handel daarnaar (zoals Leon de vertegenwoordiger dat deed, of zoals de Style Advisor bij H&M)
  • Wordt ‘bevriend’ met je klant, forceer niet, maar behandel hem/haar zoals je een goede kennis behandeld.

Waarom?
De wet van de wederkerigheid: ik gun je een prettige ervaring in mijn winkel met mijn producten, dan gunt de klant jou de verkoop.

Dus richt je niet op de verkoop van producten, maar maak je klanten blij door hen te bieden wat ze echt willen, overtref de verwachting, dan volgt verkoop vanzelf!

 

Ik wens je veel Food Fun!

Krystel.

Brand Identity & Brand Design voor impact-makers